Het huis

Een beetje geschiedenis over “El Cortijo de Los Almendros de Frigiliana”

Het huis “El Cortijo de Los Almendros de Frigiliana” is het beroemdste huis van Frigiliana omdat het de enige echte in tact gebleven Cortijo uit de omgeving is. Het is gebouwd in de achttiende eeuw en is dus ruim 250 jaar oud. Het was eeuwenlang een wijnboerderij, bewoond door een familie en haar 'knechten' en het was er dagelijks een drukte van belang. Op het erf zijn de muren van de ezelsstal nog zichtbaar. Naast het houden van kippen en geiten werd wijn geproduceerd maar ook olijfolie en amandelolie. In een van de slaapkamers staat een antieke wijnpers en achter het huis staat nog een oude broodoven waar eens in de week voor iedereen vers brood werd gebakken. Een van de vertrekken - de vroegere “Bodega” - is helemaal uit de rotsen gehouwen. Het huis is nog niet zo lang geleden zo authentiek mogelijk gerestaureerd met behoud van zoveel mogelijk originele details. De grote tuin van 3000m2 staat vol met oude fruitbomen, zoals sinaasappel-, avocado-, limoen-, citroen- en granaatappelbomen. 

In het voorjaar van 2000 is ons oog op dit huis gevallen; we waren er meteen verliefd op. Destijds werd het bewoond door een 50 jarige Engelse dame met de spierziekte MS. Het huis is dan ook door haar – zonder de authenticiteit van het huis te verliezen – aangepast voor rolstoelgebruikers.

Met twee opgroeiende jongens (inmiddels tieners) hebben wij de bewuste keuze gemaakt om ons (nog) niet in Spanje te gaan settelen. Wel vinden we het leuk om onze passie voor Spanje met anderen te delen of over te brengen en om die reden hebben we besloten het huis zo vaak mogelijk te bezoeken en het, waar mogelijk, te verhuren. Het huis wordt beheerd door Antonio en zijn vrouw Ana, die met liefde zorgen dat het onze gasten aan niets ontbreekt.

Lees meer